06 Nisan, 2015

Kara delik yaratacağı tartışmaları ile gündemi önceki yıllarda meşgul eden...

Kara delik yaratacağı tartışmaları ile gündemi önceki yıllarda meşgul eden Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yeniden devreye alındı.
Türkiye'nin 12 Mayıs 2014 tarihinde başlayan CERN Ortak Üyelik başvurusuyla ilgili karar da 22 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve bu veya benzeri pek çok önemli projenin verilerine bilim adamlarımız ulaşır hale geldi.


Fransa - İsviçre sınırında yerin 100 metre altındaki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de inşaa edilen ve evrenin sırlarını çözmeye yönelik çok önemli deneylerin yapıldığı Büyük Hardon Çarpıştırıcısı hatırlanacağı üzere 2013 yılında bakım ve geliştirme amacıyla onarım sürecine girmişti.
 
 
CERN'den gelen son açıklamalara göre Büyük Hardon Çapıştırıcı üzerindeki bakım ve geliştirmeler tamamlandı ve çarpıştırıcı deneyler için tekrar çalışmaya başladı. Şu anda test aşaması olarak çarpıştırılmayan proton ışınlarının gönderildiği düzeneğin testler sonrası öncekine oranla neredeyse iki kat daha fazla yani 13 TeV güçte çarpışmalar sağlaması bekleniyor.

Yeni haliyle üç yıl çalışması planlanan ve evrende yer alan karanlık madde, karanlık enerji gibi bilinmeyenler hakkında bilgi sunması beklenen BHÇ daha önceki deneylerinde bizlere tanrı parçacığı olarak da nitelendirilen Higgs Bozonu'nun varlığıyla ilgili önemli bilgiler sunmuştu.